Wasmiddel zelf maken

13-11-2017 22:05

Wasmiddel zelf maken

 

Vandaag maakte ik een nieuwe voorraad wasmiddel, waarom, waarvan, kan jij dit ook? Om met de laatste vraag te beginnen, ja dat kan jij zeker.

 

Wat heb je nodig?

 

Marseille zeep (naturel of een geur wat jij wilt) 

Water (gewoon uit de kraan)

Grote schaal of pan

Lege flessen met dop

Sticker

Soda (die van driehoek, die korrels)

Evt etherische olie

Een pollepel en een aardappelschilmesje.

 

Waarom ik zelf wasmiddel maak? Verschillende redenen:

 

 • Goedkoop

 • Makkelijk te maken

 • Goed voor onze wasmachine

 • Goed voor mijn huid en hierdoor ook voor mijn gezondheid

 • Goed voor het milieu (leuke bijkomstigheid)

   

  Een paar jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in de producten die ik toen in gebruik had, dit was voedsel maar ook cosmetica en oa wasmiddel. Robijn klein en krachtig variant was één van de weinige waar ik nooit uitslag of jeuk van kreeg.

   

  De flessen schoten er door heen, met al die wasjes die we draaiden. Ondanks dit een variant was die het beste voor mijn huid was, moest ik toch altijd de functie “extra spoelen” nog aanzetten. Hierdoor meer waterverbruik.

   

  Daarnaast kwam ik achter de ingrediënt optische witmaker. Nadat ik verschillende informatie had gelezen over dit fijne (NOT) ingrediënt, besloot ik radicaal deze te gaan vermijden. En kocht geen wasmiddel meer met dit ingrediënt.

   

 • nieuwsgierig naar deze optische witmaker? Lees o.a. dit artikel: https://biona.nu/Wasnoot/witmaker.html -

   

  In mijn zoektocht, trof ik een aantal recepten om zelf wasmiddel te maken, één ervan sprak mij erg aan en omdat ik geregeld Marseille zeep in huis heb, was dit ook direct te proberen. Naast dat het zo is gedaan, is het echt een stuk goedkoper dan al die plastic flessen, daarbij is het echt veel beter voor de wasmachine. Er koekt nu niets aan in de wm, wat bij een ander wasmiddel wel gebeurd. Ik hoef niet meer na te spoelen, geen irritatie meer op mijn huid, gunstig voor het milieu – minder plastic en minder chemicaliën in het riool. Door al deze voordelen zijn wij om!!!

   

  Naast onze zelfgemaakte wasmiddel van Marseille zeep en water, gebruiken we ook wasnoten. Deze maken je kleding, handdoeken, beddengoed echt heel zacht. Geen wasverzachter nodig, het enige wat je hierin misschien mis is het lekkere geurtje. Oplossing is simpel, de wasnoten doe je in een linnenzakje en op dit zakje kun je wat etherische olie druppelen, waardoor de was deze geur krijgt. Er is veel keuze in etherische oliën, let op, gebruik een variant waarvan aanraking op huid oke is. Deze informatie kun je op het flesje zien. De wasnoten kun je na gebruik verzamelen en of direct in je tuin leggen. Deze zijn biologisch afbreekbaar, het is een natuurproduct.

   

  Gebruiken wij nooit meer een wasmiddel uit een plastic fles? Nooit is een groot begrip, wel heel weinig en als we er een gebruiken is het Robijn klein en krachtig. Misschien 1 a 2 flessen per jaar. Wanneer de was hardnekkige vlekken heeft en dit is er niet uitgegaan met onze zelfgemaakte wasmiddel of de wasnoten, dan wil een extra schep baking soda in het wasmiddel bakje van de wasmachine nog wel een uitkomst zijn. Of voorweken in een teiltje met baking soda.

   

  Nieuwsgierig naar mijn recept? Leuk, laat hieronder jouw reactie achter!

   

  Groet,

  Monique

Contacteer ons